Στοιχεία Επικοινωνίας

Μεσολόγγι, Σταυροπούλου & Κάτση 7
Τηλ:26310-55281
Κιν. 6973-236476
Facebook: Σήφης Εμμανουήλ Κουράκης
e-mail:
kourakis123@yahoo.gr
(ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ)

Για τα βιβλία «Απρόσεκτος συχνά, αδιάφορος ποτέ» και «Διάσπαση Προσοχής, η άλλη όψη της αφαίρεσης», επικοινωνήστε με το Διαγνωστικό Κέντρο Παιδοψυχολογίας του Δρ. Σήφη Κουράκη στοΜΕΣΟΛΟΓΓΙστο τηλέφωνο: 26310-55281

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ"

ΑΓΡΙΝΙΟ, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Εστιάζοντας στον σχολικό εκφοβισμό

FVTO 3_
Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου, σε συνεργασία με την δημοτική κοινότητα του Αγ. Κωνσταντίνου και με δύο διακεκριμένους επιστήμονες ανέλυσαν τον σχολικό εκφοβισμό στις μέρες μας
Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου διοργάνωσε με την συνεργασία του Κέντρου Παιδοψυχολογίας και Συμβουλευτικής και της δημοτικής κοινότητας Αγ. Κωνσταντίνου Αγρινίου μια σειρά διαλέξεων για τον σχολικό εκφοβισμό (bullying) στο πρώην δημαρχείο του Αγ. Κων/νου. Ομιλητές ήταν ο παιδοψυχολόγος – παιδαγωγός – νευροψυχολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης Δρ. Σήφης Κουράκης και η κλινικός ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος οικογένειας γάμου κα Χρύσα Μπλάγκα – Κουράκη.
        Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί γονείς και έγινε ανάλυση των περιπτώσεων του σχολικού εκφοβισμού (bullying). Παρουσιάστηκαν κάποιες εκ των πηγών που οδηγούν στις συμπεριφορές καλυμμένης επιθετικότητας και βίας ειδικά στο δημοτικό σχολείο. Δόθηκαν παραδείγματα ούτως ώστε όταν επισημανθούν κάποια συμπτώματα να γίνει κατανοητό από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς αν πρόκειται για σχολικό εκφοβισμό.
Έγινε συζήτηση γύρω από τον τρόπο παρέμβασης στο σχολικό περιβάλλον από τον εκπαιδευτικό στις περιπτώσεις που υπάρχει σχολικός εκφοβισμός αλλά και κυρίως σε θέματα αυτής της ηλικίας, ώστε να μην υπάρξει ή να μην εξελιχθεί το φαινόμενο του bullying που στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει γιγαντωθεί.
Αναλύθηκε η συμπεριφορά της οικογένειας στο θέμα του εντοπισμού των συμπτωμάτων του παιδικού εκφοβισμού και δόθηκε βαρύτητα στους τρόπους αντιμετώπισης μέσα στο ενδο- οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο είναι αρκετές φορές το περιβάλλον που οδηγεί το παιδί σε τέτοιες συμπεριφορές, στην ενδοσχολική βία. Η εκπαιδευτικός, απόφοιτη ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Αιγαίου, μεταπτυχιακή σπουδάστρια Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Λευκωσίας κα Παναγιώτα Κόκκοτου, η οποία ήταν και συντονίστρια της εκδήλωσης παρουσίασε επ’ ακριβώς δύο ανώνυμες μελέτες περιπτώσεων παιδικού – σχολικού εκφοβισμού (bulling), οι οποίες έδωσαν το ερέθισμα για την διεξαγωγή των ομιλιών και των αναλύσεων.
     Η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αγ. Κων/νου και πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 6ου δημοτικού σχολείου κα Μαρία Νεοφωτίστου δήλωσε: «Λένε ότι το σχολείο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας, μιας κοινωνίας που έχει ευχάριστες και δυσάρεστες πλευρές. Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, η πλευρά της κοινωνίας που αναπτύσσεται έντονα στα προαύλια των σχολίων είναι η άσχημη πλευρά αυτής της βίας.
      Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, η Ελλάδα έρχεται 4η ανάμεσα σε 41 χώρες όπου εκδηλώνονται περιστατικά ενδοσχολικής βίας, ενώ είναι 2η μετά η Ρουμανία σε περιστατικά βίας μέσω κινητών τηλεφώνων και διαδικτύου. Σαν γονείς δεν έχουμε τις γνώσεις να βοηθήσουμε τα παιδιά μας αν είμαστε τυχεροί και μας εκμυστηρευτεί κάποιο πρόβλημά του, αλλά απ’ την άλλη δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε εύκολα μια αλλαγή στην συμπεριφορά τους που ενδεχομένως θα είναι αποτέλεσμα μιας μορφής βίας που βιώνει το παιδί μας. Για τους λόγους αυτούς καλέσαμε τους δύο αυτούς καταξιωμένους επιστήμονες για να μας ενημερώσουν και να μας κατευθύνουν».
Κων/νος Χονδρός
Διαγνωστικό  Κέντρο  Παιδοψυχολογίας  Κουράκης,
Σταυροπούλου & Κάτση 11, 30200, Μεσολόγγι     
(κατόπιν τηλεφωνικού  ραντεβού)
Τηλέφωνο για ραντεβού  26310 - 55281

Facebook:  Σήφης Εμμανουήλ Κουράκης
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8