Στοιχεία Επικοινωνίας

Μεσολόγγι, Σταυροπούλου & Κάτση 7
Τηλ:26310-55281
Κιν. 6973-236476
Facebook: Σήφης Εμμανουήλ Κουράκης
e-mail:
kourakis123@yahoo.gr
(ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ)

Για τα βιβλία «Απρόσεκτος συχνά, αδιάφορος ποτέ» και «Διάσπαση Προσοχής, η άλλη όψη της αφαίρεσης», επικοινωνήστε με το Διαγνωστικό Κέντρο Παιδοψυχολογίας του Δρ. Σήφη Κουράκη στοΜΕΣΟΛΟΓΓΙστο τηλέφωνο: 26310-55281      ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ACTION 24,
   
                                                       8 Μαρτίου 2016

                                                          EKΠΟΜΠΗ Χ2 , ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
        
                   ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ>>

                                                                     
Δρ. Σήφης  Κουράκης                                                      
                                                         
                                   
                                  Για να δείτε την εκπομπή πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

        http://www.dailymotion.com/video/x3wqqr4_x2-8-3-2016_tv


Για να δείτε τις τηλεοπτικές εκπομπές σχετικά με Διάσπαση Προσοχής, Μαθησιακές Δυσκολίες, Παιδικές Φοβίες κλπ. του Δρ. Κουράκη:
Α) Πατήστε τη φράση Παλιότερες Δημοσιεύσεις και τη χρονολογία που σας ενδιαφέρει στην Αρχική Σελίδα του blog κάτω από τα Περιεχόμενα.
Β) Μπείτε στο YouTube και πληκτρολογήστε Σήφης Κουράκης Παιδοψυχολόγος.
Γ) Μπείτε στο Facebook και πληκτρολογήστε Σήφης Εμμανουήλ Κουράκης.ΝΕΑ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ


Άρθρο Δρ. Κουράκη Σήφη
ΨΥΧΙΚΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑ Ο ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ

Ασυνόδευτα παιδιά: To ταξίδι της χαμένης αθωότητας των προσφυγόπουλων

Ψυχική οδύσσεια που μπορεί να κρατήσει ακόμη και δύο γενιές, αποτελεί ο ξεριζωμός των προσφυγόπουλων, που χάνουν μάνα πατέρα και αδέλφια και η ίδια η ζωή τα υποχρεώνει να ταξιδεύουν μόνα τους, προκειμένου να επιβιώσουν.

 • ΕΘΝΟΣ On Line
 • 12:05, 26/2


Ασυνόδευτα παιδιά: To ταξίδι της χαμένης αθωότητας των προσφυγόπουλων
Συναισθήματα που ισοδυναμούν με αυτά που βιώνουν οι στρατιώτες στο μέτωπο, αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και πλήθος διαταραχών αντιμετωπίζουν τα ασυνόδευτα παιδιά, που επί της ουσίας παρακάμπτουν, χωρίς τη θέληση τους, τα χρόνια της αθωότητας.
O ψυχολόγος, νευροψυχολόγος παίδων, διδάκτωρ παιδοψυχολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Σήφης Κουράκης, φωτίζει την πιο σκοτεινή πτυχή αυτών των παιδιών, τα οποία αποτελούν και την πιο ευάλωτη ομάδα των μεταναστευτικών ροών.
Το 40% περίπου των παιδιών των προσφύγων έχει πέσει θύμα βιαιοπραγιών, σύμφωνα με το Γερμανικό Επιμελητήριο Ψυχοθεραπευτών (BPtK). Το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο στα ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία λόγω της εξουθένωσης από το ταξίδι προς την ελευθερία, υποφέρουν συνήθως από αϋπνίες, εφιάλτες, κλειστοφοβία και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, εξαιτίας των συχνότατων και πρόωρων ματαιώσεων, σύμφωνα με τον Δρα Κουράκη.
Πρόσφατη μελέτη του αραβικού επιστημονικού περιοδικού Journal of Psychiatry, αναφέρει ότι τα ασυνόδευτα παιδιά είναι άμεσα ευπρόσβλητα από διαταραχή μετα-τραυματικού στρες, καθώς τα συναισθήματά τους έχουν βληθεί πρόωρα και ανεπανόρθωτα, από βιώματα απώλειας γονέων και αδελφών, τα οποία όπως μας εξηγεί ο Δρ. Κουράκης, ενεργοποιούν τους μηχανισμούς αντίδρασης, άγχους , πένθους και στέρησης, πριν ακόμα οι μηχανισμοί άμυνας στον παιδικό ψυχισμό, διαρθρωθούν και εδραιωθούν αναπτυξιακά. «Αυτές οι απώλειες- ειδικά των γονεικών προτύπων- αποτελούν βαρύτατη ψυχολογική επιβάρυνση, που καθηλώνει και διαταράσσει τον παιδικό ψυχισμό, δεδομένου ότι -σύμφωνα με τα δεδομένα των νευροεπιστημών για τον παιδικό εγκέφαλο- τα παιδιά έως την ηλικία των επτά ετών, αναγνωρίζουν τον εαυτό τους και τις δευτερογενείς ανάγκες τους, κυρίως μέσα από την αντανάκλαση της παρουσίας των γονέων τους»
Ασυνόδευτα παιδιά: To ταξίδι της χαμένης αθωότητας των προσφυγόπουλων
Συναισθήματα αντίστοιχα με αυτά των στρατιωτών στο μέτωπο
Η κατάθλιψη σε αυτά τα παιδιά είναι συχνή πολύ πριν την εφηβεία. «Δεν είναι τυχαίο ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι έφηβοι πρόσφυγες πάσχουν από το σύνδρομο PTSD (Posttraumatic stress disorder ), δηλαδή μετατραυματικό στρες, που ισοδυναμεί με τα συναισθήματα που βιώνουν οι στρατιώτες στο μέτωπο. Σύμφωνα με τη μελέτη, του αραβικού Journal of Psychiatry, 92% των Παλαιστινίων παιδιών, μεταξύ των ηλικιών 15 και 18, είχαν συμπτώματα PTSD, ενώ 30% βρέθηκε να νοσεί πλήρως από την ψυχική αυτή νόσο» Το μετατραυματικό στρες, σύμφωνα με τον Δρα Κουράκη, συναντάται, επίσης, και μεταξύ ατόμων που έχουν εκτεθεί σε παρατεταμένες και οξείες τραυματικές συνθήκες, ειδικά κατά την παιδική ηλικία, όπως η παιδική σεξουαλική κακοποίηση.
Προβλήματα στη μάθηση, τη μνήμη και συναισθηματική απορρύθμιση
«Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν ότι πολλές ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκύψουν στον εγκέφαλο, ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε τραυματικές συνθήκες και παρατεταμένο τραύμα και αυτό δημιουργεί προβλήματα στην εκμάθηση, τη μνήμη και τη ρύθμιση των συναισθημάτων. Επίσης, αυτές οι συγκεκριμένες ορμονικές αλλαγές του εγκεφάλου, μπορούν να συμβάλουν σε σοβαρές δυσκολίες της συμπεριφοράς, όπως διατροφικές διαταραχές, παρορμητικότητα, επιθετικότητα, ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά, κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών και άλλες αυτοκαταστροφικές ενέργειες, καθώς και συναισθηματική απορρύθμιση, όπως έντονη οργή, κατάθλιψη, ή κρίσεις πανικού, αλλά και ψυχικές δυσκολίες όπως διάσπαση προσοχής και αμνησία»
Ασυνόδευτα παιδιά: To ταξίδι της χαμένης αθωότητας των προσφυγόπουλων
Η μερική η παντελής απουσία γονιού, βασική αιτία για τον αυτοκτονικό ιδεασμό
Σύμφωνα με μελέτη της Υπηρεσίας Παιδιού-Εφήβου, της Γ΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ Π.Γ.Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΧΕΠΑ, ο αυτοκτονικός ιδεασμός συναντάται συχνότερα στα παιδιά με μετατραυματική διαταραχή και μάλιστα στους έφηβους το ποσοστό είναι αξιοσημείωτα υψηλότερο. Συγκεκριμένα για τα ασυνόδευτα παιδιά, όπως μας εξηγεί ο κύριος Κουράκης, ο αυτοκτονικός ιδεασμός φαίνεται να αναπτύσσεται σε συνθήκες μεγάλης ευαλωτότητας και αιφνίδιου γονεικού πένθους και ο βασικός λόγος είναι η μερική ή παντελής απουσία της γονεικής παρουσίας.
Η χαμένη παιδική ηλικία και η μεταβίβαση των ψυχικών διαταραχών στις επόμενες δύο γενιές
Παρόλο που η εμπειρία διαχρονικά δεν έχει ακόμη επαληθευτεί, ώστε να έχουμε ενήλικες πρόσφυγες με ιστορικό ασυνόδευτων παιδιών, όπως π.χ. στην καταστροφή της Σμύρνης, που ήταν τελείως διαφορετικές οι συνθήκες και για τον λόγο αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνουν κοινωνικοί και ερευνητικοί παραλληλισμοί, εκτιμάται ωστόσο ότι στην ενήλικη ζωή τους, τα ασυνόδευτα παιδιά, θα παρουσιάσουν διαφόρων ειδών διαταραχές, σύμφωνα με τον Δρα Κουράκη.
Ασυνόδευτα παιδιά: To ταξίδι της χαμένης αθωότητας των προσφυγόπουλων
«Ως προσωπικότητες στην ενήλική ζωή πιθανόν να συνοδεύονται από συχνές υπεραγχώδεις διαταραχές, επιρρέπεια στην κατάθλιψη, διαταραχές ταυτότητας και χαμηλή επαγγελματική αυτοεκτίμηση. Και όλα αυτά μπορεί να μεταβιβαστούν μέχρι και τις επόμενες δύο γενιές, για τον λόγο ότι οι απόγονοι συμβιώνουν με αδύναμα και ασταθή γονεικά πρότυπα. Ένας ενήλικας που ουσιαστικά έχει παρακάμψει τα συναισθήματα της παιδικής ηλικίας, είναι πιθανόν να παρουσιάσει συναισθηματικές παλινδρομήσεις, που αντιστοιχούν σε ανώριμες συμπεριφορές, μεγάλη αμφιθυμία στις διαπροσωπικές σχέσεις αλλά και εξαιρετικό βαθμό δυσκολίας, στην αντοχή της παραμικρής απόρριψης».
Η Μαλάκ, ο Ομάρ, η Μπιλέν. Παιδιά χωρίς παιδική ηλικία... Παιδιά που μεγαλώνουν απότομα και ενίοτε δεν ωριμάζουν. Παιδιά ενός κατώτερου Θεού…. Κι όμως την ώρα που οι φράχτες υψώνονται σε πολλά μέρη της Ευρώπης, κάποιοι θα πρέπει να τους γκρεμίσουν. Κάποιοι θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με τις τύχες αυτών των παιδιών, τη στιγμή μάλιστα που χιλιάδες άτεκνα ζευγάρια, πασχίζουν διακαώς να γίνουν γονείς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

==============================================================


Υπεύθυνος για την λειτουργία του Κέντρου είναι ο Δρ. Σήφης Κουράκης Ψυχολόγος (Β.Sc.), Παιδαγωγός (Β.Sc.), Διδάκτωρ Νευροψυχολογίας Παίδων Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και τ. Επιμορφωτής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Το Κέντρο συνεργάζεται με ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟ, ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΓΑΜΟΥ, ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ, ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΣ, ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ  για την όσο το δυνατόν ευρύτερη κάλυψη των αναγκών της ψυχικής υγείας.

Εάν επιθυμείτε να λάβετε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το Κέντρο, την λειτουργία του, τον τρόπο διεξαγωγής των διαγνώσεων, το κλείσιμο των ραντεβού αλλά και πληροφορίες για άρθρα Παιδοψυχολογίας του Δρ. Κουράκη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης να έχετε γνώση για τις δραστηριότητες του Κέντρου και τα βιβλία και τα εκπαιδευτικά DVD παιδοψυχολογίας σχετικά με Δυσλεξία και Διάσπαση Προσοχής, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας:
  
Σταυροπούλου & Κάτση 11, 30200, Μεσολόγγι
Τηλ: 26310 - 55281,            6973 - 236476
e-mail: kourakis123@yahoo.gr
Website: http://kourakis.blogspot.com
facebook: Σήφης Εμμανουήλ Κουράκης
YouTube: Δρ. Σήφης Κουράκης, Παιδοψυχολόγος

Ευχαριστούμε πολύ,
Γραμματεία Διαγνωστικού Κέντρου Παιδοψυχολογίας - Συμβουλευτικής


ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

Δρ. ΣΗΦΗΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ 

Νευροψυχολόγος Παίδων (Ph.D)
Ψυχολόγος (Β.Sc.), Παιδαγωγός (Β.Sc.)
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης
τ. Επιμορφωτής Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αθηνών
Νευροψυχολόγος Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος
Διδάσκων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης - Νευροψυχολόγος Α.Τ.Ε.Ι.

Πραγματογνώμων Νευροψυχολόγος Εισαγγελιών 
Αντιπρόεδρος Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων (ΦΕΚ 12/2011)


Αυστηρά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού Κιν.: 6973236476

Στην παρούσα ιστοσελίδα θα βρείτε υλικό για τις Μαθησιακές Δυσκολίες, Διάσπαση Προσοχής και άλλα άρθρα Παιδοψυχολογίας, όπως επίσης και εκπαιδευτικές εκπομπές από το ΝΕΤ tv, PATRA tv, ΑΧΕΛΩΟΣ tv και άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς, σχετικά με την συμπεριφορά και την διαπαιδαγώγηση των φυσιολογικών παιδιών.

Πιο αναλυτικά θα δείτε:
 • Δραστηριότητες του Κέντρου Παιδοψυχολογίας
 • Προβλήματα προσαρμογής στο σχολείο λόγω διάσπασης προσοχής και υπερκινητικότητας
 • Υπερκινητικά παιδιά και ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα 
 • Οι αρνητικές συνέπειες της ελλειμματικής προσοχής στην παιδική ηλικία 
 • Μαθησιακές δυσκολίες – δυσλεξία 
 • Η κατάθλιψη των παιδιών
 • Η διάγνωση της υπερκινητικής διαταραχής
 • Ο ρόλος του δεξιού ημισφαιρίου στα παιδιά με διάσπαση προσοχής
 • Συμβουλευτική γονέων
 • Οδηγίες για εκπαιδευτικούς σχετικά με την δυσλεξία

Ιανουάριος 2012 - Συνέντευξη στο κανάλι Αχελώος TV για την οικονομική κρίση και τα παιδιά
Δεκέμβριος 2011 - Δημοσίευση άρθρου ΔΥΣΛΕΞΙΑ - ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ στην εφημερίδα "Εμπεσιώτικη Φωνή"
Οκτώβριος 2011 - Παρουσίαση στο κανάλι  Αχελώος TV του βιβλίου "Απρόσεχτος συχνά, Αδιάφορος ποτέ"
Οκτώβριος 2011 - Παρουσίαση στην ενημερωτική ιστοσελίδα για γονείς "parents.gr" του βιβλίου "Απρόσεχτος συχνά, Αδιάφορος ποτέ"


Υπάρχουν στο Διαδίκτυο πλήθος άρθρων καθώς και τηλεοπτικών εκπομπών που μπορείτε να εντοπίσετε στις ανωτέρω διευθύνσεις Facebook, YouTube και Google.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8